herro tuulepark

Puhas ja
soodne
energia
valgamaale.

Räägi kaasa ja saa osa tuulepargi projektist!

Herro tuulepark ja valga valla tuuleenergeetika eriplaneering.

Sunly Wind OÜ esitas 2023. a augustis Valga vallavalitsusele taotluse kohaliku omavalitsuse eriplaneeringu ja selle keskkonnamõjude strateegilise hindamise algatamiseks.

Selle eesmärgiks on välja selgitada kas, kuhu ja millistel tingimustel on tuulepargi rajamine Valga valla põhjaosas võimalik.

Taotletava planeeringuala suuruseks on u 7400 ha ning ala jääb Sooru, Tõlliste, Õruste, Uniküla, Kiviküla, Mustumetsa ja Killinge külade territooriumile.

Planeeringuala kaart

Miks Valga vald?

Hajutatult üle Eesti paigutatud puhtad elektritootmise võimsused koos tuleviku nutikate salvestuslahendustega aitavad vältida maapiirkondades elektrikatkestusi ja suurendavad Eesti energiasõltumatust.

Lähedal asuv tuulepark pakub kaitset kõrge elektri turuhinna eest.
Uuringud annavad lõpliku selguse, kuid esialgsel hinnangul leidub siin piirkonnas alasid, kuhu elektrituulikuid oleks võimalik paigutada loodusesse nii, et need ei häiriks elanikke, ei jääks eluhoonetele väga lähedale ega segaks liigselt ka linde ja loomi.

Täpne tuulikute paigutus selgub koostöös kogukonnaga planeeringumenetluse käigus.
Valga valla põhjaosa vabaneb Kaitseministeeriumi elektrituulikutele seatud kõrguspiirangutest juba mõne aasta pärast.
Valgamaal palju ettevõtteid tegutseb põllumajanduse ja metsamajanduse valdkonnas, kuid see ei välista taastuvenergiaga tegelemist.

Kaasaegsed tuulikud võimaldavad jätkata põllu- ja metsamajandamisega endisel viisil.

Mida võidavad sellest kohalikud?

Tuulepargi eluea jooksul saavad lähedusse jäävad majapidamised iga-aastast rahalist toetust, mille maksmise alused on keskkonnatasude seaduses.

Oleme loonud kalkulaatori millega saad välja arvutada, kui palju võid aastas saada toetust, kui elad tuulepargi läheduses kuni 3 km raadiuses.
Võimalus saada tuulepargist võrgutasuta puhast elektrienergiat, mis võib meelitada piirkonda uusi tööandjaid.
Tuulepargi ja selle taristu rajamine ning hooldamine loob piirkonda uusi töökohti.  
Elada tulevikku vaatavas ja puhta energiaga piirkonnas. 

Kuidas teeme?

Kuna tuulepark on olulise ruumilise mõjuga ehitis, siis leitakse sellele parim võimalik asukoht kohaliku omavalitsuse eriplaneeringu kaudu.

Eriplaneeringu algatamine ei tähenda seda, et otsus tuulepargi ehitamiseks on juba tehtud, vaid sellega luuakse võimalus koostöös kogukonna, kohaliku omavalitsuse ja arendajatega teemat uurida ja parim võimalik lahendus välja töötada.

Kohaliku omavalitsuse eriplaneeringu menetluse raames koostatakse esmalt planeeringu lähteseisukohad ja keskkonnamõju strateegilise hindamise (KSH) programm. 

Seejärel koostatakse tuulepargi asukoha eelvalik (sh detailse lahenduse koostamine) koos KSH-ga (sh uuringud). Eriplaneeringuga samaaegselt läbiviidava KSH eesmärk on teada saada, missugune kaudne või vahetu mõju on tuulepargil looduskeskkonnale, inimese tervisele ja heaolule, kultuuripärandile või varale.

Planeeringumenetlus kestab hinnanguliselt kokku umbes 2 aastat. Kohalikel on võimalik kaasa rääkida kogu planeeringumenetluse vältel – mida varem, seda parem, sest see võimaldab paremini seada uuringute fookust ja tuulikute asetust.

Kuhu oleme jõudnud?


13 Juuni 2024
Toimus Valga valla tuuleparkide eriplaneeringu asukoha eelvaliku lähteseisukohtade ja mõjude hindamise, sh keskkonnamõju strateegilise hindamise programmi avalik väljapanek.

Valga Vallavalitsus võttis korraldusega nr 157 seisukoha Valga valla tuulepargi eriplaneeringu asukoha eelvaliku lähteseisukohtade ja keskkonnamõju strateegilise hindamise programmi avaliku väljapaneku kestel esitatud arvamuste osas.

Esimesena Eestis pakub Sunly tuulepargi kavandamisel virtuaalaktsiaid eesmärgiga premeerida kohalikke elanikke, kes soovivad ja on valmis kaasa lööma, arvamust avaldama ja oma aega panustama.
Algatamineoktoober - oktoober 2023
Lähtedokumentide avalikustamine ja asutuste kaasamineaprill - juuni 2024
Lähtedokumentide täiendaminejuuli - august 2024
Asukoha eelvaliku ja KSH aruande koostamine ja uuringute läbiviiminejuuli - november 2024
Asukoha eelvaliku ja KSH aruande kooskõlastaminedetsember 2024 - märts 2025
Asukoha eelvaliku ja KSH aruande avalikustaminemai - juuli 2025
Asukoha eelvaliku ja KSH aruande vastuvõtmineseptember - september 2025
Planeeringu heakskiitmineoktoober - november 2025
Planeeringu kehtestaminedetsember - detsember 2025

Eriplaneeringu ajajoon

Tuuleparke kavandatakse tänapäeval enamasti kohaliku omavalitsuse eriplaneeringuga. Kehtestatud eriplaneering on ka ehitusprojekti koostamise aluseks.

Eriplaneeringu algatamine ei tähenda seda, et otsus tuulikute ehitamiseks on juba tehtud, vaid sellega luuakse võimalus koostöös kogukonna, kohaliku omavalitsuse, ekspertide ning arendajaga teemat uurida ja kaaluda.

Püsi meie tegemistega kursis.